REBEL MET LIPGLOSS

Een jaar geleden kende vrijwel niemand hem. Dit jaar won hij diverse awards, speelde hij op alle grote Nederlandse festivals, was zijn clubtour compleet uitverkocht en maakte Linda Hakeboom een docu over hem. Jett Rebel (23) is beslist de beste artiest van 2014.

Tussen alle optredens en interviews door spreekt Jelte Tuinstra vanaf de achterbank van de auto van zijn manager met Nieuwe Revu. Zijn clubtour is in volle gang. Vijf optredens zitten erop, nog dertien te gaan. Stuk voor stuk uitverkocht. Zijn optreden van vanavond heeft hij moeten cancelen. Te veel afspraken gepland op één dag. Vorig jaar zomer stond Jelte nog tijdens de Zwarte Cross in een minitentje van 3FM op te treden voor veertig man. Dit jaar speelde hij op meer dan zestig festivals en heeft hij een Edison en twee 3FM Awards in zijn zak.

De bleekscheet uit Baarn

Jelte is een slungelige bleekscheet uit Baarn, gezegend met een groot muzikaal talent. Thuis in zijn Soesterbergse studio is Jelte een doodgewone twintiger die veel twijfelt. In eenzaamheid werkt hij, vaak ’s nachts, in zijn tuinhuisje aan zijn debuutalbum Hits for Kids. Alle nummers op het album zijn door hem geschreven, gecomponeerd en ingespeeld. “Als een chaoot ging ik vaak na een optreden aan het werk. De hele nacht werkte ik door. Mijn huis ligt vol met instrumenten en kabels, waar ik keer op keer over struikelde. Ik had een idee, greep een instrument en begon te spelen. In een soort trance maakte ik de liedjes, anders lukte het niet.” Piano, drums, bas, gitaar, zang, saxofoon en zelfs de fluit, alles wat je hoort op het album is Jelte zelf. “De manier waarop ik werk is niet normaal. Ik ben best lastig en dan is het veel makkelijker om alles zelf te doen. Ik vind het vermoeiend om met anderen te werken en zij misschien ook met mij.”

Linda Hakeboom, bekend van onder andere het televisieprogramma Rambam, heeft acht maanden lang Jeltes leven geleefd en legde dit vast in de docu: Who the fuck is Jett Rebel? Toen Linda vorig jaar het nummer Tonight hoorde, had ze geen idee wie de zanger was. Een of andere Amerikaan of Brit, vermoedde ze. Het bleek een jongen uit Baarn te zijn en ze besloot direct een film te maken. Haar enige eis was dat de camera overal mocht draaien. “Het was een bizarre tijd”, vertelt Hakeboom. “Ik stond naast hem toen hij in ongeveer vier maanden tijd van onbekend naar volgens velen Nederlands grootste muziekbelofte in decennia ging. Dat is bizar. Voor Jelte zelf was die periode mega heftig. Hij kreeg het gevoel dat de fans alleen geïnteresseerd waren in die extravagante, alles durvende versie van hem. Terwijl hij thuis iedere avond als de veel schuchtere Jelte op zijn bank zit.”

Na een interview in De Wereld Draait Door waarin Jelte al stotterend en met trillende handen de vragen van Matthijs beantwoordt, krijgt hij een bak stront over zich heen. “Volgens sommige mensen zou ik een paar gram coke hebben gesnoven want ik kwam nogal labiel en neurotisch over. Helemaal niet waar. Zo ben ik gewoon! Alleen op het podium ben ik de zelfverzekerde Jett. Daarbuiten kan ik inderdaad labiel overkomen. Ik werd neergezet als een gestoorde gek. Zo gestoord ben ik toch ook weer niet?” Gestoord is hij volgens Linda zeker niet. “Jelte is heel erg bang dat mensen hem arrogant vinden. Maar hij is een heel bescheiden, heel beleefde jongen. Geeft iedereen een hand, stelt zich netjes voor. Hij stelt meer vragen aan anderen dan zij aan hem.”

Wild podiumdier

Op het podium is Jelte Jett. Lippenstift, nagellak, vrouwenkleding, niets is hem te gek. Van  onzekerheid is er op die plek geen sprake. “Op het podium voel ik me vrij, ik durf en voel me zeker. Ik weet dat ik iets aan het doen ben waar ik goed in ben. Ik durf nooit te dansen als ik uitga, maar op het podium doe ik de gekste dingen. In de discotheek kom ik niet verder dan: stapje naar links, stapje naar rechts.” Het nummer Secret op zijn debuutalbum gaat over de continue tweestrijd tussen Jelte en Jett. “Ik ben het allebei, al neig ik meer naar de persoon op het podium, daar voel ik me een stuk zekerder.” In het begin van dit jaar stond hij nog in kleine zalen maar de podia worden steeds groter en de spotlights feller. “In dit jaar is het team waarmee ik werk verdriedubbeld. Een enorm team dat bestaat uit allemaal vrienden. Ik vind het geweldig dat dat is ontstaan. Ik heb een carrière kunnen opstarten met de mensen waar ik van hou. Met z’n allen onderweg naar een optreden op Lowlands, dat was een extreem hoogtepunt. Toen besefte ik: the shit is going down. Het gevoel dat Lowlands je geeft, is heel bijzonder. Maanden van tevoren een kaartje kopen, er naar toe leven, samen met een grote groep vrienden helemaal naar de klote gaan, dat is de Lowlands-energie. Als artiest op het podium krijg je die energie er gratis bij. De tent was overspoeld door dat gevoel”

De documentatie van Linda Hakeboom is tijdens IDFA in première gegaan. Na acht maanden hebben de twee een sterke vertrouwensband opgebouwd. “Het proces is heel goed verlopen, op een gegeven moment spraken we ook met elkaar op het moment dat de camera uitstond. Over liefdes, onzekerheden, onze jeugd. En man, wat ging het vaak over muziek. ABBA is onze gemeenschappelijke grote liefde.” Het antwoord op de vraag Who the fuck is Jett Rebel? heeft ze gevonden. “Jelte dacht aanvankelijk dat hij echt fulltime Jett Rebel kon worden en Jelte kon killen. Maar uiteindelijk blijft je echte karakter natuurlijk altijd bestaan. Dus who the fuck is Jett Re-bel? Dat is als je het mij vraagt inmiddels een combinatie van de verlegen en de extravagante versie van Jelte. De zoektocht naar het combineren van die twee, daar gaat de film over. Had ik al verteld dat er een deel twee komt?” Jelte kijkt uit naar de grootste klapper die nog komen gaat: optreden in de Heineken Music Hall op 21 februari volgend jaar. “Het voelt nog een beetje ver weg en onwerkelijk. De laatste keer dat ik in de HMH was, gewoon als bezoeker, verbaasde ik me nog over de grootte van de zaal. Straks sta ik er zelf, dat is ongelofelijk.”

Gepubliceerd in: Nieuwe Revu, december 2014

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *