ISAAC TREKT MET ZIJN TROMBONE DE WERELD IN

isaac

Isaac McCluskey (25) is opgegroeid in Nieuw-Zeeland en trok vier jaar geleden met zijn trombone, slaapzak en tent de wereld in. Geld verdiende hij door muziek te maken op straat. Hij liftte van land naar land, belandde 2,5 jaar geleden in Deventer en is hier blijven hangen.

Hij slentert de Brink over. Zijn tas bungelt aan zijn schouder. Over zijn capuchon draagt hij een pet. Haren verwilderd, woeste baard, vriendelijke blik. “Die tas is een speciale. Het is een dubbele trombone tas. Daar past alles in wat ik nodig heb. Mijn trombone, een slaapzak en een tent.”

Multi-talent

Isaac is muzikant en speelt onder meer in de Deventer band KNARS, Roots Rising en Jan Terlouw Junior. Hij zingt, schrijft en kan bijna ieder instrument bespelen. “Ik ben multi-inzetbaar. Op het podium kan ik de functie van twee tot drie muzikanten opvangen in mijn eentje. Ik ben klassiek geschoold maar ik speel nu allerlei stijlen. Van reggae tot keiharde rock.”

Mormoon

De basis van zijn muziekkennis leerde hij in Nieuw-Zeeland. Isaac groeide op in Christchurch samen met zijn ouders en vijf adoptie broers. “God speelde een hele grote rol bij ons thuis. We waren mormonen, gingen dagelijks naar de kerk en lazen uit de bijbel. Vanaf jongs af aan bestudeerde ik klassieke muziek en speelde ik trombone. Ik zat in een orkest en ik had talent. Iedere dag, na schooltijd, ging ik oefenen. Het was een manier om niet thuis te hoeven zijn. Ik geloof wel in een higher power maar al die kaders en regels rondom religie slaan nergens op.”

‘Ik wilde de rauwe kant van het leven ontdekken’

Beperkt wereldbeeld

Isaac groeide op in een rijk, westers land, studeerde Rechten en had niets te klagen zou je denken. Maar tevreden was hij niet. “Ik had zo’n beperkt wereldbeeld. Hoe kan ik muziek maken en nummers schrijven, als ik zo’n klein deel van de wereld ken? Ik wilde de rauwe kant van het leven ontdekken.” Na een zware aardbeving, die bijna heel Christchurch verwoeste, was het tijd om te vertrekken. De avonturier verkocht zijn bezittingen, boekte een ticket en trok met zijn trombone Europa in.

Van Boedapest tot Berlijn

“Het was een bizarre trip. Ik ging van hot naar her. Liftte van stad naar stad en speelde op pleinen en in parken. Ik bezocht jamsessies en ontmoette andere muzikanten. Van een Braziliaans gitaarduo tot een Australiër die zijn eigen didgeridoo’s maakt. Op een dag speelde ik met een balkanband in Berlijn en een week later stond ik samen met een dj te spelen in Londen. Haha ongelofelijk eigenlijk. Ik heb zoveel geleerd. Dankzij al die ontmoetingen heb ik de verschillende instrumenten en stijlen leren spelen.”

‘Als ik te weinig geld had, sliep ik tussen de daklozen op straat’

Met lege zakken

“Van het geld dat ik verdiende tijdens optredens – soms honderd ekkies, soms bijna niets – betaalde ik een slaapplek. Als ik te weinig geld had, sliep ik tussen de daklozen op straat. Ik was in Milaan en mijn geld was op. Zelfs mijn telefoon had ik verkocht. Ik sliep op de stoep, naast het Centraal Station, tussen andere daklozen in. Communiceren ging lastig en veilig voelde ik me niet. Ik was doodmoe en viel langzaam in slaap. Opeens schrok ik wakker van een hand die mijn portemonnee uit mijn kontzak ritste. Ik taste in het duister en ook mijn slaapzak was weg. Toen dacht ik: what the fuck ben ik aan het doen? Ik belde mijn moeder, ze stortte geld en ik kocht een ticket naar Amsterdam.”

Gepubliceerd op indebuurt, 2 april 2019. Verder lezen? Klik hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *